Nieuws

Gezocht: verhalen over de Defensiehaven (Arnhem)

Webbeheerder
02 mei 2020

Gezocht: verhalen over de Defensiehaven (Arnhem)

Gemeente Arnhem en Erfgoed Gelderland zoeken mensen die uit eigen ervaring kunnen vertellen over de Defensiehaven en de IJssellinie.

Tijdens de Koude Oorlog dreigde er een landinvasie vanuit het Oosten. De overblijfselen van de IJssellinie zijn stille getuigen van deze dreiging. Een van deze overblijfselen is de Defensiehaven in Arnhem. Dit jaar start de gemeente Arnhem met het uitbaggeren van de Defensiehaven. De gemeente wil haar inwoners informeren over de werkzaamheden en tegelijkertijd het verhaal achter deze historische locatie vertellen. Erfgoed Gelderland is gevraagd om de verhalen te verzamelen.
De IJssellinie strekte zich uit van Nijmegen tot Kampen en kon grote gebieden onder water zetten ter verdediging van het land. Het bestaan van de IJssellinie werd tot haar opheffing in 1964 en daarna zo veel mogelijk geheim gehouden. (Persoonlijke) verhalen over de linie zijn daarom schaars. Erfgoed Gelderland en de gemeente Arnhem vinden het belangrijk dat deze verhalen worden opgetekend, omdat ze inzicht geven in de manier waarop deze bijzondere periode uit de geschiedenis werd beleefd.
Zie ook: animatie (een goed bewaard geheim) op: https://vimeo.com/395474695 en PDF: Noodbrugpontonplan

Heeft u herinneringen?
Heeft u herinneringen aan de Defensiehaven of de IJssellinie in het algemeen? Heeft u er gewerkt of bent u op een andere manier in aanraking gekomen met dit bijzondere stukje geschiedenis? Dan horen wij graag van u. Alle verhalen zijn welkom. Juist door zo veel mogelijk verhalen te verzamelen, kunnen wij een zo breed mogelijk beeld schetsen van de periode. Dus bent of kent u iemand met herinneringen aan deze gebeurtenissen, het aanspreekpunt voor informatie is majoor L. van Midden. e-mail:  LCA.v.Midden@mindef.nl 
We hopen op veel reacties, bedankt namens Henk Becks, voorzitter vereniging (oud) pontenniers en torpedisten (vopet)Meer over het project
De verhalen worden verzameld door middel van oral history. Oral history, ofwel gesproken geschiedenis, is een interviewmethode die de persoonlijke herinneringen van mensen vastlegt. De verhalen die hieruit voorkomen laten de menselijke kant van de geschiedenis zien. Ze brengen het verleden ‘tot leven’. In verband met de corona-maatregelen zullen eventuele interviews de komende periode online of per telefoon worden afgenomen. Meer informatie over de werkwijze van Erfgoed Gelderland vindt u op: https://erfgoedgelderland.nl/storytelling-en-oral-history/.